skip to Main Content

Adakah anda menggunakan SUNBLOCK?

1. Apa itu sunblock?
Sunblock adalah sejenis losyen, spray atau gel yang digunakan untuk melindungi kulit dari sinaran berbahaya matahari seperti UVA dan UVB. Kandungan dalam sunblock berupaya menyerap, menghalang dan menyerakkan (scatter) sinaran berbahaya UV dari terkena kulit.

2. Apa kepentingan menggunakan sunblock?

i) Pencegahan dari kanser kulit
Artikel terbaru dari Healthline melaporkan lebih 8000 rakyat Amerika maut setiap tahun akibat kanser kulit Melanoma. Jika kulit terdedah pada sinaran berbahaya UV dalam jangka masa yang lama, ia mampu merosakkan sistem imunisasi badan. Penggunaan sunblock berupaya menyerap atau memantulkan sinaran berbahaya UV dari terkena permukaan kulit. Ini secara tidak  lansung dapat mengelakkan sistem imunisasi badan rosak dan kemungkinan sel kanser untuk tumbuh dapat dikurangkan.

ii) Melindungi protein
Penggunaan sunblock setiap hari mampu melindungi protein dibawah permukaan kulit. Protein ini termasuklah keratin, elastin dan kolagen. Protein inilah yang menjadikan kulit lembut dan tegang. Melindungi protein ini sama seperti melindungi kulit anda dari kecepatan kadar penuaan kulit. Ia juga dapat mengelakkan kesan-kesan penuaan dari berlaku seperti kedutan, age spot dan sun spot.

iii) Melindungi dari penyakit lain
Penggunaan sunblock dalam jangkamasa yang panjang berupaya mengelakkan dari kerosakan kulit, katarak dan merendahkan kadar imunisasi badan

3. Bagaimana untuk mendapatkan sunblock yang dapat memberi perlindungan maksimum pada kulit?
Untuk mendapatkan perlindungan yang maksimum pada kulit, anda perlu mencari sunblock yang mampu melindungi kulit anda dari sinaran UVA dan UVB. Sunblock yang mempunyai kemampuan untuk melindungi dari UVB mempunyai rating ‘SPF’ manakala sunblock yang mempunyai kemampuan untuk melindungi dari UVA mempunyai rating ‘PA’.4. Apa itu SPF? Adakah ia bermakna lebih tinggi SPF, lebih maksimum perlindungan daripada UVB?
SPF adalah singkatan dari Sun Protection Factor. Sunblock yang mempunyai rating SPF adalah bertujuan utk mengukur kadar perlindungan dari sinaran UVB. Nombor yang tertera pada SPF menyatakan berapa lama anda boleh berada dibawah sinaran mahatari sebelum terkena sunburn. Contohnya, SPF 15 membolehkan anda berada dibawah sinaran matahari 15kali lebih lama berbanding tidak memakai sunblock. Akan tetapi, kajian menunjukkan SPF lebih dari 50 TIDAK memberi sebarang kelebihan kepada pemakai, kerana perlindungan maksimum dari UVB boleh didapati dari range SPF 15 hingga SPF 50. Bagi wanita Asia yang berkulit cerah, SPF 15 – SPF 30 sudah cukup memadai.

5. Apa itu PA? 
PA adalah singkatan dari Protection Grade of UVA. PA hanyalah satu indikasi bagi membolehkan kadar perlindungan dari sinaran UVA diukur. PA terbahagi kepada 3; PA+, PA++, PA+++. PA+ sesuai dipakai untuk semua aktiviti harian. tetapi, jika anda selalu berada diluar dalam jangkamasa yang lama, PA++ diperlukan bagi mendapatkan perlindungan yang maksimum.

6. LIMA tips bagi mengelakkan dari sinaran berbahaya UV;
i) Gunakan sunblock dengan perlindungan minimum SPF 15 atau lebih, dan PA+ atau lebih.
ii) Pakai baju lengan panjang, topi dan kaca mata bila berada diluar.
iii) Lakukan pemeriksaan kulit setiap tahun bagi memastikan anda bebas dari tanda2 kanser kulit.
iv) Elakkan berada dibawah sinaran matahari dari pukul 10pagi hingga 4 petang.
v) Lebih berhati2 jika berada berdekatan dengan air dan pasir kerana adanya pantulan intensiti cahaya matahari.

Bagaimana untuk dapatkan SUNBLOCK YANG BAGUS?

Tennifer Liquid Milk (45ml) adalah salah satu sunblock terbaik keluaran syarikat kosmetik MEIKO, JEPUN.

Kelebihan TENNIFER LIQUID MILK:
i) Perlindungan daripada sinaran berbahaya UVA, UVB
ii) SPF 30
iii) PA++
iv) Tidak melekit, tidak berminyak dan ringan
v) Mengandungi zink oksida sebagai bahan aktif yang melindungi kulit dari sinaran berbahaya UV.

Harga Promosi: RM 55*
*xtermasuk postage
100% Original, made in japan.

sumber:
1. http://www.shoppinglifestyle.com/beauty/article.asp?id=99&ap=342
2. http://www.shoppinglifestyle.com/beauty/q&a/sunblock-ingredient-types/506/
3. http://www.thehealthlines.com/2008/07/benefits-of-sunblock.html
4. http://www.howtodothings.com/fashion-personal-care/advantages-of-using-sunscreen

This Post Has One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top